Ambassaden

Har egentigen tänkt skriva tidigare men har varit död av trötthet så har inte orkat :P Men iaf så var jag ju på ambassaden i Tisdags, det var inte riktigt vad ag hade förväntat mig. Jag flög ner till Sthlm på måndgen och sov då på hotell, steg upp kl 6 och försökte äta frukost, vilket jag gav upp rätt så snabbt. Var typ alldeles för spänd för att få ner det. Sprang sedan in till 69:ans busshållsplats på sergels torg där vi träffades upp några explorius-studenter. Eftersom att jag nu bor i Piteå så var det första gången utanför fb jag snackade med dessa underbara!!!

Man kan ju i princip säga att ambassaden såg lite ut som ett fängelse, gråa hus och et högt stängsel runt. Vi var där ca kl 7, och hade tid 8:30, men kan säga att man inte borde vara där mycket senare för det blev snabbt en lång kö! man fick först gå igenom en säkerhetskontroll (som man har på flyget) samt lämna ifrån sig mobilen, sedan fortsätta upp till ett annat hus (var asnervös) fick ett nummer av en svennebanan-vakt och gick och satte mig och väntade på utbytisarna :) medans vi väntade på att sjäva allt skulle öppna (var inne 8, och öppnar 8:30) så satt vi och snackade och helt plötsigt sa dom i högtalarna att typ "this is a working enviroment, please lower your voices" vi skrattade iprincip bort det och fortsatte snacka, tills dom för andra gången sa detta i högtalarna och att dom strax skulle öppna. Dom öppnade och vi fortsatte snacka lite smått då de för en 3:e ggn sa det i högtalarna samt att svenne vakten kom och pekade på 3 tjejer från mitt lilla "gäng" och sa kom med mig... Första tanken var ju totalt att dom skulle bli utskickade, meeen dom fick sitta i lekrummet :P 

Fick iaf gå till första luckan där det satt en superschyst amerikanare, där lämnade man in alla sina papper, han kollade igenom så att jag hade allt där, tittade upp på mig igen och ba "great job sara! just go, sit down and we'll call your name for fingerprints and an interview" fyfan vilken lättnad alltså! att veta att allt var med och att det var okej :) fick sedan vänta ett tag innan dom ropade upp mitt namt, gick till ett litet bås där jag tog fingeravtryck, fick gå och sätta mig igen, vänta och blev uppropad igen. Gick fram till båset där en amerikanska satt, detta var intervjun: Hi sara, so which grade are you in? "10 grade" so you just finished your first year in the gymnasium? "yes" okay, so where will you live during your stay? "I don't really know yet" well, good luck with that and we will send you your visa in about a week. Alltså inte så speciellt svårt :) 


Men iaf, nu ska jag sova! ska ju upp och jobba imorgon (idag typ,,,) 

Puss!
Ps. ursäkta alla stavfel, är trött och orkar inte fixa 


Fixat tid

Den 26/6 8:30 har jag en tid på Amerikanska Ambassaden i Stockholm. Det är verkligen svårt att inte bli stressad av detta, liksom vill inte komma dit och sen har jag fel i papprena. I alla fall så ska jag tydligen helst vara i kön ca 1 timma innan. Nu ska det bara bokas flyg och boende så är allt kirrat :) 

[x] Ett gilltigt pass

[x] Fotografi som är 5x5 cm, ansiktet ska täcka ca 50% av fotot och mot en vit bakgrund, ett till DS-160 och ett löst

[ ] Ett orginal kvitto från banken för ambassad besök (1120 sek), ska vara underskrivet av banken (internetkvitto funkar inte)

[x] Bekräftelse sida från DS-160

[ ] Ett frankerat kuvert för 72 kr

[x] DS-2019 pappret påskrivet av student (mig)

[ ] "Proof of founds to cover all expenses" I princip ett brev som föräldrarna skrivit där det står att de ansvarar finansiellt.

[x] Personbevis, ett "120-personbevis med alla relationer" (ska gå till Skattemyndigheterna imorgon och fixa det)

[x] Sevis fee, betalade denna med sista räkningen

Idag fixade jag klart DS-160 (ja, det var tjorvigt), sedan har jag sprungit runt och tagit kort viket tog ett tag (vill ju inte se muppig ut om man ska behöva visa det :P), och så har jag okså varit till skattemyndigheterna och fixat personbevis. Hatar verkligen den spända stämningen på alla såna där ställen, men bestämde mig för att vara vuxen och gick fram och bad om personbeviset, som tur var visste han vilket det var och voilà så var det fixat!! 

Helt galet!!! snart far vi!!!! :DDD
Visum

I postlådan idag låg det ett kuvert från Explorius. Detta innhöll nämligen DS-2019 som behövs för att kunna söka visum. Sedan tidigare har man kunnat fylla i DS-160 viket är själva "frågepappret" som man ska fylla i. dock så behövde jag lite info från det nya pappret för att kunna göra klart det. Sen är det en massa andra saker som behövs till visum-ansökan. Tänkte göra en checklista så man ser vad man har att göra. Explorius har reserverat tid för oss studenter den 26 juni, däför är det bara att se till att bli klar. Det kan ju liksom vara kul att ha några andra att snacka med under tiden man är där. 

[x] Ett gilltigt pass

[ ] Fotografi som är 5x5 cm, ansiktet ska täcka ca 50% av fotot och mot en vit bakgrund, ett till DS-160 och ett löst

[ ] Ett orginal kvitto från banken för ambassad besök (1120 sek), ska vara underskrivet av banken (internetkvitto funkar inte)

[ ] Bekräftelse sida från DS-160

[ ] Ett frankerat kuvert för 72 kr

[x] DS-2019 pappret påskrivet av student (mig)

[ ] "Proof of founds to cover all expenses" I princip ett brev som föräldrarna skrivit där det står att de ansvarar finansiellt.

[ ] Personbevis, ett "120-personbevis med alla relationer" (ska gå till Skattemyndigheterna imorgon och fixa det)

[x] Sevis fee, betalade denna med sista räkningen

Får hoppas att det går rätt så snabbt att fixa allt, men man får väl lägga ner lite energi på det innan man börjar jobba. Sen ska vi se om jag ska fixa ett ICA-banken kort att ha med eftersom att det är gratis uttag (det tas annars en avgift för varje uttag förutom valuta-avgiften) jag kommer också att ha med mig mitt Visa så ska det nog funka i alla affärer. Nu är det bara att börja fixa. Äntligen händer det saker!!
You gotta know you want in too

Livet rullar på som vanligt och om sådär 4 dagar är det sommarlov, och fortfarande ingen värdfamilj.... Ni förstår inte hur jobbigt det faktisk är varje gång folk frågar exakt vart jag ska eller om jag har fått värdfamilj. Jag är less att svara "jag vet inte än", jag tror det är en sak som nästan bara vi utbytesstudenter fattar. Självklart vet jag att största delen av studenterna får v-familj under sommaren, men jag vill verkligen inte bli den som först får familj i september, vilket dock inte skulle förvåna någon :P Om 57 dagar far dom första studenterna till NY, förstår ni hur galet det faktiskt är! Det är alltså ca 1/3 av den tiden jag väntat på värdfamilj (166 dagar), mindre än 2 månader av sommarlovsdagar.. Hoppas ändå varje dag att Explorius ringer och säger att jag fått familj
XO//Sara

RSS 2.0